Gyakran Ismételt Kérdések

Felmentések

Az OKJ-s szakképesítés megszerzése után a gépkezelői vizsgán a hallgatók mentesülnek az elméleti vizsgatárgyak alól, már csak gyakorlati vizsgát kell tenni a választott gépcsoport(ok)ból, és birtokba vehető a gépkezelői jogosítvány is.

A gépkezelői jogosítványt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) állítja ki.

Tájékoztató az Építőgépkezelő jogosítvánnyal rendelkező érdeklődők számára

A hatályon kívül helyezett 6/1980 ÉVM-KPM rendelet előírásai alapján megszerzett Építőgépkezelő jogosítványba (nem tévesztendő össze a Gépkezelői jogosítvánnyal) a emelő-, rakodógépek típusait az akkor érvényben volt besorolási táblázat alapján jegyezték be. Ez a jegyzék a targoncákat még többféle szempont alapján különböztette meg egymástól. A jelenlegi besorolás eltérő a korábbitól. Az új rendelet szerinti változás, hogy az Építőgépkezelő jogosítvány típusvizsgával már nem bővíthető.

A bejegyzett géptípusok kezeléséhez 2015. december 31-ig használható, de csak akkor, ha az emelőgépek esetében államilag elismert OKJ-s szakképesítéssel is párosul. Az ezzel kapcsolatos összefoglalónkat olvassa el blogunkon.

Hasznos cikkek

Reméljük a cikkeket végigolvasva minden felmerült kérdésükre választ találnak! Amennyiben mégsem és maradt megválaszolandó téma, kérjük keressenek minket elérhetőségeink egyikén!

Egyéb tanfolyamainkról, akciókról a www.transzportstudium.hu oldalunkon lehet tájékozódni.